فهرست مطالب

دانشکده پزشکی زابل - سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار 1399)

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساناز قاسمی، صادق دهقان مهر*، افشین نژاد جهانتیغ، الهام الهیاری، فردوس بامری صفحات 1-7
    مقدمه

    یکی از شایع‌ترین اختلالات روانی در بیماران همودیالیزی، اضطراب می‌باشد. درمان دارویی اضطراب، به دلیل عوارض شدید این داروها، زیاد توصیه نمی‌شود. رفلکسولوژی، یکی از روش‌های طب مکمل است که تاثیر زیادی در کاهش اضطراب بیماران دارد. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین تاثیر رفلکسولوژی بر اضطراب بیماران همودیالیزی انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه یک پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی می‌باشد که بر روی 40 بیمار تحت درمان با همودیالیز انجام گرفت. نمونه‌گیری به روش در دسترس انجام شد و بیماران به صورت تصادفی و با استفاده از جدول اعداد زوج و فرد به دو گروه مداخله (20 نفر) و شاهد (20 نفر) تقسیم شدند. سطح اضطراب بیماران با پرسش‌نامه‌ی اشپیل برگر مورد ارزیابی قرار گرفت. رفلکسولوژی در گروه مداخله، به صورت دورانی و با فشار وارده به میزان 3 تا 4 کیلوگرم، هفته‌ای 3 جلسه و به مدت چهار هفته انجام شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 19 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    در گروه نمونه، 6 نفر (30 درصد) زن و 14 نفر (70 درصد) مرد و در گروه شاهد، 10 نفر (50 درصد) زن و 10 نفر (50 درصد) مرد بودند. میانگین سنی بیماران گروه هدف، 42/75 و میانگین سنی گروه شاهد، 40/85 بود. مقایسه‌ی میانگین نمره‌ی اضطراب بیماران در دو گروه، قبل از مداخله، تفاوت معنی‌داری نداشت (0/05 < p value). اما بعد از مداخله بین دو گروه از نظر میانگین نمره‌ی اضطراب، تفاوت معنی‌داری وجود داشت (0/001 > p value). مقایسه‌ی نمرات اضطراب در گروه‌ها به صورت قبل و بعد، نشان دهنده‌ی تفاوت معنی‌دار در گروه مداخله و عدم وجود تفاوت معنی‌دار در گروه شاهد بود.

    نتیجه‌گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که انجام رفلکسولوژی پا در بیماران همودیالیزی، می‌تواند سطح اضطراب این بیماران را کاهش دهد. با توجه به این‌که رفلکسولوژی یک روش آسان و قابل اجرا و بدون عوارض می‌باشد، می‌تواند توسط پرستاران جهت کاهش اضطراب بیماران همودیالیزی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ماساژ بازتابی پا (رفلکسولوژی)، همودیالیز، اضطراب
  • جاسم بهرامیان* صفحات 8-14
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر سلامت روان فرزندان خانواده‌های طلاق انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    روش پژوهش، نیمه تجربی همراه با گروه شاهد و آزمایش به صورت پیش‌آزمون- پس‌آزمون بود. جامعه‌ی آماری این پژوهش را دانش‌آموزان پسر خانواده‌های طلاق در مقطع متوسطه‌ی اول شهرستان سمیرم در استان اصفهان که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تحصیل بودند تشکیل می‌دادند. نمونه‌ی مورد مطالعه شامل 24 نفر از این جامعه بود، که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه 12 نفری (شاهد و آزمایش) قرار گرفتند. اعضای هر دو گروه نسبت به تکمیل مقیاس سلامت عمومی اقدام نمودند. گروه آزمایش تحت مداخله‌ی 8 جلسه‌ای ذهن‌آگاهی قرار گرفت و گروه شاهد، مداخله‌ای دریافت نکرد. پس از پایان آموزش هر دو گروه مجددا ارزیابی شدند. داده‌ها با استفاده از روش کواریانس تحلیل گردید.

    یافته‌ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد، آموزش ذهن‌آگاهی تاثیر معنی‌داری بر سلامت روان (نشانه‌های جسمانی، اضطراب، اختلال در کارکرد اجتماعی و علایم افسردگی) اعضای گروه آزمایش داشته است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اینکه آموزش ذهن‌آگاهی بر بهبود سلامت روان فرزندان طلاق موثر واقع گردید، پیشنهاد می‌شود این برنامه‌ی آموزشی در جهت بهبود سلامت روان و سایر مولفه‌های روانشناختی مربوط به طلاق در مورد فرزندان و خانواده‌های درگیر طلاق در کارگاه‌های آموزشی و مراکز مشاوره‌ی خانواده به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، سلامت روان، فرزندان طلاق پسر
  • پروانه اصفهانی، منیره شمسایی*، محمدجواد شمسایی، زهره بخشایش نژاد، طیبه سرزهی صفحات 15-21
    مقدمه

    حفظ حریم خصوصی، یکی از حقوق بنیادین هر انسان است. از پرستاران انتظار می‌رود که حریم خصوصی بیماران را در طول ارایه‌ی مراقبت‌های پرستاری رعایت کنند. این مطالعه با هدف شناسایی دیدگاه بیماران بستری نسبت به حفظ حریم خصوصی طی مراقبت‌های پرستاری در بیمارستانی آموزشی در شهر زابل انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    ااین پژوهش یک مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی است که در سال 1397 بر روی 322 نفر از بیماران بستری در یکی از بیمارستان‌های آموزشی شهر زابل انجام شد. روش نمونه‌گیری تصادفی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش‌نامه بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه‌ی 19 و با به کارگیری آمارهای توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته‌ها

    از دیدگاه بیماران، میزان رعایت قلمرو انسانی و فضای شخصی در حد عالی بود. کم‌ترین میزان رعایت، در ابعاد قلمرو انسانی و حریم شخصی از دیدگاه بیماران مربوط به انجام مراقبت توسط پرستار هم جنس در اتاق عمل، توضیح به بیماران قبل از انجام روش‌های مراقبتی و حفظ پوشش بیماران در حد امکان بود. میانگین فضای شخصی بیماران زن بیشتر از مرد بود. با این وجود این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار نبود (0/82 = p value).

    نتیجه‌گیری

    وضعیت رعایت حریم خصوصی بیماران در بیمارستان مورد مطالعه در حد مطلوب بوده است. با این وجود، بکارگیری اقدامات لازم به منظور بهتر شدن این امر ضروری است.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، بیمار، بیمارستان
  • حمیدرضا شیخی، محمد ترابی، پرویزرضا میرلطفی* صفحات 22-28
    مقدمه

    اعتماد، ایجاد ارتباط با دیگری و درخواست پذیرش و حمایت آشکار از دیگران، خود‌تکمیلی در روابط و انطباق با انتظارات دیگران است. هدف این پژوهش، تعیین میزان اعتماد اجتماعی و عوامل موثر بر آن در بیماران بستری در بخش‌های مختلف بیمارستان علی‌ابن‌ابیطالب (ع) شهر زاهدان در سال1397 می‌باشد.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی و با تعیین میزان اعتماد اجتماعی و عوامل موثر بر آن در بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان علی‌ابن‌ابیطالب (ع) شهر زاهدان در سال 1397 انجام گردید. تعداد 155 بیمار به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. نمونه‌گیری به صورت سهمیه‌ای و متناسب با تعداد مراجعین به هر بخش بود. انتخاب بیماران از هر بخش، به روش غیر احتمالی و در دسترس بود. ابزار جمع‌آوری اطلاعات، پرسش‌نامه‌ی دموگرافیک (سن، جنس، سطح تحصیلات، علت مراجعه، محل سکونت، درآمد و قومیت) و پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته‌ی سنجش اعتماد اجتماعی مشتمل بر 20 سوال بود (مجموع نمرات حاصل از پاسخ به سوالات پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته 20 سوال 5 گزینه‌ای که عددی بین 20 تا 100 می‌باشد).

    یافته‌ها

    مطالعه‌ی حاضر نشان داد رابطه‌ی متغیرهای جنس، سن، علت مراجعه، محل سکونت و قومیت با میزان اعتماد اجتماعی معنی‌دار است، ولی رابطه‌ی متغیرهای سطح تحصیلات و درآمد ماهیانه‌ی بیمار با میزان اعتماد اجتماعی، معنی‌دار نمی‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    اگر اعتماد اجتماعی در بین بیماران زیاد باشد، نه تنها در کیفیت زندگی اجتماعی تک تک بیماران نقش دارد بلکه برای کل افراد جامعه و درنتیجه محیط اجتماعی، زندگی سالم و مثبتی را فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: اعتماد، اجتماعی، بیماران، ارتباطات
  • خدیجه رضایی کهخایی*، فاطمه پارویی صفحات 29-33
    مقدمه

    تریکومونیازیس، توسط انگل تک یاخته‌ی تریکوموناس واژینالیس ایجاد می‌شود. با توجه به اثرات قابل توجه عصاره‌ی مورد و عوارض کمتر نسبت به داروهای شیمیایی، این مطالعه جهت بررسی تاثیر این گیاه بر روی تریکوموناس واژینالیس انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. نمونه‌گیری به روش آسان انجام شد و در آن بیمارانی که با نشانه‌های عفونت ژنیتال، در شهر زابل در سال 1398-1397 به متخصص زنان مراجعه کردند، وارد مطالعه شدند. از بیماران، نمونه‌ی ترشح واژینال گرفته شد و به کمک میکروسکوپ نوری، مورد بررسی قرار گرفت و جهت کشت از محیط دورسه بهره برده شد که بعد از 24 تا 48 ساعت از نظر رشد تک یاخته، پیگیری گردید.

    یافته‌ها

    از مجموع نمونه‌های واژینال 700 زن مراجعه‌کننده به کلینیک زنان با علایم واژینال تریکومونیازیس در حدود 5 درصد (35 نفر) آن‌ها، تایید شد. در غلظت 300 میکروگرم بر میلی‌لیتر از عصاره‌ی گیاه مورد، انگل تنها در بدو کشت زنده ماند و پس از یک ساعت از بین رفت و در غلظت 600 میکروگرم بر میلی‌لیتر، عصاره‌ی انگل در بدو کشت کروی و غیرفعال شده و پس از یک ساعت، کاملا از بین رفت.

    نتیجه‌گیری

    نتایج مطالعه‌ی حاضر نشان داد که عصاره‌ی گیاه مورد در غلظت‌های 300 و 600 میکروگرم، فعالیت ضد تریکومونایی امیدوارکننده‌ای دارند. با این وجود، آزمایشات بالینی برای تایید بیشتر اثربخشی و ایمنی استفاده از این گیاه لازم است.

    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، گیاه مورد، تریکومونیازیس
  • صدرا اشرفی، آرزو رضازاده*، سپند تهرانی فاتح، آرمان حسن زاده، رضا کاظم پور مفرد، بردیا حاجی کریملو صفحات 34-42
    مقدمه

    سلامت تغذیه، نیازمند سواد تغذیه می‌باشد و جهت افزایش آن نیاز به برنامه‌های آموزشی مناسب است. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر گذراندن واحد درسی تغذیه بر سواد تغذیه‌ای و شاخص‌های تن‌سنجی (BMI) انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این پژوهش تحلیلی، تعداد 228 نفر از دانشجویان پزشکی انتخاب شدند و سپس به دو گروه که واحد تغذیه را گذرانده بودند (114 نفر) و گروهی که این واحد درسی را هنوز نگذرانده بودند (114 نفر)، تقسیم شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها ابزار سه بخشی اطلاعات فردی، پرسش‌نامه‌ی سواد تغذیه و محاسبه‌ی BMI استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون مجذور کای، تی مستقل، one-way ANOVA، پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه) به وسیله‌ی نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 19 استفاده گردید.

    یافته‌ها

    بین میانگین و دسته‌بندی BMI و همچنین میانگین سواد تغذیه در دو گروه، تفاوت معنی‌داری وجود نداشت. بین سطوح سواد تغذیه (کم، متوسط، زیاد) در دو گروه، تفاوت معنی‌داری وجود داشت (0/015 = p value). بین نمره‌ی BMI، گذراندن واحد درسی تغذیه و نمره‌ی سواد تغذیه در دو گروه، ارتباط معنی‌داری مشاهده نشد. همچنین آزمون رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که گذراندن واحد درسی تغذیه می‌تواند به میران 52/0 برابر نسبت به دانشجویانی که این واحد را نگذراندند موجب افزایش سواد تغذیه گردد (0/02 = p value).‌

    نتیجه‌گیری

    یافته‌ها نشانگر سطح بالاتر سواد تغذیه در دانشجویانی بود که واحد درسی تغذیه را گذرانده بودند. بنابراین شاید بتوان با تاکید بر واحد درسی مذکور، موجب افزایش سواد تغذیه و ارتقای سلامت تغذیه شد.

    کلیدواژگان: سواد تغذیه، واحد درسی تغذیه، BMI
|
  • Sanaz Ghasemi, Sadegh Dehghanmehr, Afshin Nezhad Jahantigh, Elham Alahyari, Ferdows Bameri Pages 1-7
    Background

    Anxiety is one of the most common mental disorders in hemodialysis patients. Anxiety in these patients has been reported in 42.3% to 92.5% of studies. Anxiety medication is not recommended because of the serious side effects of these drugs. Reflexology is one of the methods of complementary medicine that has a great effect on reducing the anxiety of patients. The aim of this study was to determine the effect of reflexology on anxiety in hemodialysis patients.

    Methods

    This study is a clinical trial study on 40 patients undergoing hemodialysis. Patients' anxiety level was assessed by Spielberg questionnaire. In the intervention group, reflexology was performed 3 times per week for 3 weeks for 4 weeks with a rotational pressure of 3 to 4 kg. Data were analyzed by SPSS software version 19.

    Results

    In the sample group 6 (30%) were female and 14 (70%) were male and in the control group 10 (50%) were female and 10 (50%) were male. The mean age of the patients in the target group was 42.75 and the mean age of the control group was 40.85. Comparing the mean score of anxiety in the two groups before the intervention was not significant (p value> 0.05). But after intervention there was a significant difference between the two groups in terms of mean anxiety score (p value < 0.001). Comparison of anxiety scores in the groups before and after the study showed a significant difference in the intervention group and no significant difference in the control group.

    Conclusion

    The results of this study showed that performing reflexology in hemodialysis patients can reduce their anxiety level. Since reflexology is an easy and feasible and non-complicatedprocedure, it can be used by nurses to reduce anxiety in hemodialysis patients.

    Keywords: Reflexology, Hemodialysis, Anxiety
  • Jasem Bahramian* Pages 8-14
    Background

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on mental health of children of divorce.

    Methods

    The research method was semi-experimental with control and experimental group as pre-test and post-test. The population included male children of divorced parents who studied in middle schools in Semirom, Isfahan (2019). The sample comprised of 24 individuals who were selected through convenience sampling method, and assigned into two groups of 12 (experimental and control groups). Both groups completed General Health Questionnaire (GHQ). The experimental group received 8 sessions of cognitive therapy based on mind-awareness while the control group received no training at al. After the intervention, both groups were assessed once more. The data were analyzed through multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that Mindfulness-Based Cognitive Therapy on significantly improves all components of mental health (psychosomatic symptoms, anxiety, social functioning problems, and depression symptoms) in the experimental group members.

    Conclusion

    Since mindfulness training was effective on improving the mental health of sons of divorce, It is recommended that this training program be used to improve the mental health and other components of divorce for children and families involved in divorce in workshops and family counseling centers.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, Mental health, Sons of divorce
  • Parvaneh Esfahani, Monireh Shamsaii*, Mohammad Javad Shamsaii, Zohreh Bakhshinejad, Tayebeh Sarzeh Pages 15-21
    Background

    The protection of Privacyis one of the fundamentalrights of every human being. Nurses are expected to respect patients' privacy while providing nursing care. The purpose of this study was to identifyHospitalized patients' view about the protection of Privacy during nursing care in a Teaching Hospital inZabol.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study that was performed on 322 hospitalized patients in one of the teaching hospitals of Zabol city. Random samplingmethodwas used. Questionnaire was used for data collection. Data were analyzed by SPSS 19 software using descriptive and inferential statistics.

    Results

    From the patients' point of view, respect for human territory and personal space was excellent. The least respect for human realmand personal spacefrom the perspective of patientswas related tocaring for a nurse in the operating room, explaining to patients before caring procedures and maintaining patient coverage. The mean personal space of female patients was more than male. However, this difference was not statistically significant (p value= 0.82).

    Conclusion

    The patients' privacy was satisfactory in the surviedhospital. However, it is necessary to take measures to improve it.

    Keywords: Privacy, Patient, Hospital
  • Hamid Reza Sheikhi, Mohammad Torabi, Parviz Reza Mirlotfi* Pages 22-28
    Background

    Trust in connecting with others and asking for open acceptance and support from others is self-complementary in relationships and adapting to the expectations of others. The purpose of this study is to determine the level of social trust and the factors affecting it in patients admitted in different wards to Ali ibn Abi TalibHospitalHospital in Zahedan in 2018.

    Methods

    This was performed cross-sectional, descriptive-analytical study that determines the level of social trust and the factors affecting it in patients referring to Ali ibn Abi Talib Hospital in Zahedan in 2018. The sample size of 155 patients was selected. Sampling was by quota and proportional to the number of clients in each department. Patients were selected from each section in a non-probable and accessible manner. The Demographic Questionnaire (Age, Gender, Education Level, Reason, Accommodation, Income and Ethnicity) was considered that consisted of 20 questions (total scores obtained from answering the researcher's numerical questionnaire).

    Results

    The present study showed that the relationship between gender, age, cause of reference, place ofresidence and ethnicity with the degree of social trust is significant. However, the relationship between the variables of the level of education and the patient's monthly income with the level of social trust is not significant (p value > 0.05).

    Conclusion

    If social trust is high among patients, it not only plays a role in the quality of social life of each patient, but also provides a healthy and positive life for all members of society and, consequently, the social environment.

    Keywords: Trust, Social, Patients, Communication
  • Khadije Rezaie-Kahkhaieh*, Fatemeh Parooie Pages 29-33
    Background

    Considering the fewer side effects of Myrtus communis extract, this research is being done to determine the effect of the plant extract on Trichomonas vaginalis.

    Methods

    The study was descriptive-cross-sectional and the sampling method was easy sampling. Patients with symptoms of genital infection, including discharge, itching, burning, and foul odor in the city of Zabol in 2018-2019, entered the study. Patients were givena vaginal discharge sample and placed directly on the slide with a swab for direct test with the help of a swap. It was examined with a light microscope. In terms of protozoan growth, it is followed.

    Results

    Out of a total of 700 female vaginal specimens, about 5% (35 people) of trichomoniasis were confirmed. At a concentration of 300 micrograms per milliliter of the extract of the Myrtus communis plant, the parasite survived only at the beginning of culture and disappeared after one hour. At a concentration of 600 micrograms per milliliter, the parasite was inactivated during spherical culture and completely eliminated after one hour.

    Conclusion

    The activity of extract of Myrtus communis in the concentrations of 300 and 600 micrograms is promising. However, clinical trials are needed to further confirm the effectiveness and safety of the use of this plant.

    Keywords: Myrtus communis, Trichomoniasis, Trichomonas vaginalis
  • Sadra Ashrafi, Arezoo Rezazadeh*, Sepand Tehrani-Fateh, Arman Hasanzadeh, Reza Kazempour-Mofrad, Bardia Hajikarimloo Pages 34-42
    Background

    Nutritional health requires nutritional literacy. In order to increase it, appropriate educational programs are needed. Therefore,this study was conducted to determine the effect of nutrition on nutritional literacy and body mass index (BMI).

    Methods

    In this analytical study, 228 medical students were selected and then divided into two groups that had passed the nutrition unit (n =114) and the group that had not yet passed this course unit (n = 114). Data collection tools included Personal information,nutrition literacy questionnaire and BMI calculation.The date were analyzed by SPSS version 19 for analyzing the data, descriptive(frequency, mean and standard deviation) and inferential (Chi-square, IndependentT,one-way ANOVA, Pearson and Binary logistic regression) statistical methods were used.

    Results

    There was no significant difference between BMI classification and the nutritional literacy mean between the two groups. There was a significant difference between the levels of nutrition literacy (low, medium, high) in the two groups (p value = 0.015). There was no significant relationship between BMI score with passing the nutrition course and nutrition literacy score in both groups. Also, binary logistic regression test showed that passing the nutrition course, could increase nutrition literacy by 0.52 times in students who passed the course than who did not (p value = 0.02).

    Conclusion

    The findings of this study showed a higher level of nutrition literacy in students who had passed the nutrition course. Therefore, it may be possible to increase nutrition literacy and promote nutritional health by emphasizing more on the mentioned academic unit.

    Keywords: Nutrition course unit, BMI, Nutrition literacy